To już po raz dziewiętnasty, podczas Karpackich Klimatów mieszkańcy Krosna i turyści mogli głosować na ULUBIONY CHLEB KROŚNIAN.

Konkurs zorganizowany został przez cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz Muzeum Rzemiosła w Krośnie.

W tym roku do konkursu zgłosiło się 8 chlebów:

  1. Chleb orkiszowo – jęczmienny z mąką jęczmienną bogatą w beta – gluken, który obniża cholesterol, wspiera układ immunologiczny i reguluje poziom glukozy.

 

  1. Chlebek „Zbożowy bukiet” z mąki pszennej i orkiszowej z dodatkami: ziarna słonecznika, płatki owsiane, rokitnik i rozmaryn.

 

  1. Chleb „Myśliwego” pszenny mieszany z kapustą kiszoną, kminkiem i świeżą cebulką.

 

  1. Chleb żytni z orzechem włoskim żytni na naturalnym zakwasie z orzechami włoskimi i sezamem.

 

  1. Chleb „Ziarno zdrowia” na zakwasie z ziarnami słonecznik i siemieniem lnianym.

 

  1. Chleb „Toskański” z mąki z pszenicy durum z dodatkami: suszone pomidory, czarne oliwki, papryka, pepperoni.

 

  1. Chleb pszenno – żytni z orzechem i suszoną śliwką na naturalnym kwasie chlebowym z dodatkiem orzechów włoskich i suszonej śliwki.

 

  1. Chleb „Zdrówko” z mąki pszenno – żytniej z płatkami osianymi i siemieniem lnianym.

 

W tej edycji w ciągu dwóch dni głosowania oddano łącznie 1031 głosów.

III MIEJSCE – 15% głosów zajęła Piekarnia Kopacz Stanisław Chleb „Toskański”

II MIEJSCE – 17,7% głosów zajęła Piekarnia ANWIT Ulanowski Witold Chleb „Myśliwego”

I MIEJSCE – 27,3% i tytuł ULUBIONY CHLEB KROŚNIAN zdobył Chleb pszenno-żytni z orzechem i suszoną śliwką z Piekarni CHLEBAK Frydrych Bartosz

Spośród głosujących wylosowaliśmy nagrodę główną- rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie.

Właściciele szczęśliwych losów, którzy nie byli obecni podczas losowania proszeni są o odbiór nagród w Punkcie Informacji Kulturalno-Turystycznej (ul.Blich1).

Numery nieodebranych losów: 0292, 0071, 0974.