Zakończyliśmy głosowanie na Ulubiony Chleb Krośnian 2020. W tym roku konkurs odbywał się przed budynkiem Muzeum w ramach akcji #odkryjkrosno.

Głosowanie trwało w sobotę – 29.08 i w niedzielę – 30.08 w godzinach 10:00 – 15:00. Wzięło w nim udział ponad 200 osób, wśród których wylosowano upominki i nagrodę główną – grafikę ufundowaną przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie.

Do konkursu zgłosiło się 7 piekarni zrzeszonych w Cechu Rzemiosł Różnych w Krośnie.

  1. „Chleb Drwalski – żytnio-pszenny” z piekarni Mariana Krukierka.
    Składniki: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, otręby pszenne, nasiona słonecznika, nasiona soi, siemię lniane, drożdże, cukier, sól, woda.
  2. „Chleb żytni na kwasie” z piekarni Macieja Muni.
    Składniki: mąka żytnia typ 720 (61%), woda, pomidory suszone w oleju (9%), sól, drożdże, bazylia.
  3. „Chleb pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów” z Piekarni Rodzinnej Guzik. Chleb ma charakterystyczny wilgotny i równomierny miękisz, dodatek płatków ziemniaczanych przedłuża utrzymanie świeżości pieczywa. Zawiera naturalny kwas żytni.
  4. „Chleb domowy. Po prostu chleb…tylko tyle i aż tyle” z EKO Piekarni KIEŁTYKA.
    Wypiekany z wolnego kawałka ciasta bezpośrednio na trzonie pieca, uzyskuje wyjątkowy smak i charakter. Gruba, twarda skórka obejmuje delikatny, lekko wilgotny, żytni miękisz, którego aromat przenosi nas w czasie na pole w czasie żniw. W składzie 80% mąki żytniej, 20% mąki pszennej.
  5. „Chleb Lany z Kminkiem żytnio-pszenny” z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdak.
    Składniki: mąka żytnia 720, woda, mąka pszenna 750, drożdże, sól, kminek (0,6%)
  6. „Chleb Mieszany” Pytlowy Baltonowski z Piekarni Kopacz.
    Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, woda
  7. „Chleb Farmera” z Piekarni ANWIT
    Pieczywo pszenne z dodatkiem prozdrowotnych składników: siemienia lnianego, pestek dyni, ziaren słonecznika, płatów owsianych i jęczmiennych. Wilgotność miękiszu chleba to zasługa działania zakwasu piekarskiego.

Miejsce III z wynikiem 12% głosów zdobył chleb numer 3 „Chleb pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów” z Piekarni Rodzinnej Guzik.

Miejsce II z wynikiem 15% głosów zdobył chleb numer 4 „Chleb domowy. Po prostu chleb…tylko tyle i aż tyle” z Eko Piekarni KIEŁTYKA.

Miejsce I 36% głosów i Honorowy Certyfikat Ulubiony Chleb Krośnian 2020 zdobył chleb numer 7 Chleb Farmera z Piekarni ANWIT